Autorka niniejszej książki to kobieta znana między innymi z własnego programu kulinarnego “Ewa gotuje” oraz jako jurorka “Top Chef”. Niniejsza publikacja to zbiór jej najlepszych przepisów na desery, torty, ciasta i inne pyszne przekąski na słodko. Każdy może tu znaleźć jakąś inspirację, niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych. Jeżeli znasz się na pieczeniu ciast, ta książka z pewnością pomoże uzupełnić ci wiedzę na ten temat, a jeżeli nie, to z Ewą szybko i bezboleśnie nauczysz się serwować pyszne i udane słodkości.
Jak mówi sama autorka:
(...) nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, od łakoci jestem wręcz uzależniona i, co więcej, jestem z tego dumna.
Od kiedy opublikowała swoją pierwszą książkę o słodkościach, minęło już ponad dziesięć lat. Przez ten czas nieustannie ulepszała swoje umiejętności, próbowała nowych rzeczy, a przez jej ręce przewinęło się mnóstwo świetnych przepisów. Dlatego właśnie przyszedł czas na “Ciasta”, z czego część z przepisów zawartych w książce była również prezentowana podczas programu telewizyjnego “Ewa gotuje”.
Książka dzieli się na pięć rozdziałów: pierwszy to klasyczne i tradycyjne przepisy, następny zawiera receptury świąteczne, mamy też takie na specjalną okazję, później natomiast czytamy o ciastach sezonowych, a ostatni rozdział, który zamyka książkę, jest najbardziej tajemniczy, ponieważ zawarte w nim przepisy są po prostu inne.
Proste tricki na zdrowe nawyki
- Autor: Ewa Wachowicz
- Wydawnictwo Ewa Wachowicz - PROMISS
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2015
- Ilość stron: 200
- Format: 21,5x28,5 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788360169056
- Język: polski
- ISBN: 9788360169056
- EAN: 9788360169056
- Wymiary: 21.0x29.0x2 cm
- Powiązane tematy: książki kucharskie na prezent
Recenzje książki Ewa Wachowicz. Ciasta (2)
-
Recenzentus NotPospolitusOcena: 5/5Dodana przez Kinga Ł. w dniu 2022-05-31Opinia potwierdzona zakupemRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąKsiążka dużego formatu, pięknie wydana, z fantastycznymi zdjęciami. Idealnie nadaje się do wręczenia jako prezent. Przepisy ciekawe ale bez wyszukanych składników. Zdecydowanie polecam
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Anna S. w dniu 2017-05-04Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
5 z 5 osób uznało recenzję za przydatnąW książce „Ciasta”, Ewa Wachowicz przedstawia smakowity świat ciast. Jest to kontynuacja innej książki znanej z programów telewizyjnych autorki – „Słodki świat Ewy Wachowicz”. Większość z zaprezentowanych przepisów miała miejsce w serii programów kulinarnych „ Ewa gotuje ” emitowanych przez telewizję Polsat.
Książka ta składa się z V rozdziałów następującej treści:
I: Ciasta klasyczne: Ciasteczka słoneczka, wuzetka, szarlotka z kratką, sękacz z piekarnika, drożdżówka z kruszonką, sernik orzechowy, orzechowiec z masą śliwkową, kokosowiec z ananasem, ciasto brzoskwiniowo- kokosowe, cytrynowiec, ciasto mleczne, imbir owiec, placek czekoladowy z polewą marmoladową,
II: Ciasta świąteczne: Mazurek czekoladowo- kajmakowy, mazurki na drożdżowym spodzie, baba wielkanocna, babka drożdżowa z dżemem malinowym , rolada dwukolorowa, makowiec, makowiec z jabłkami, torcik orzechowy, kruche ciasteczka, piernik, piernikowe choinki,
III: Ciasta Okazyjne: Ciasto na specjalne okazje, ciasto imprezowe, tort orzechowo – kawowy, tort komunijny chałwowo – czekoladowy, piramida limonowa, tort tiramisu, pączki, chrust,
IV: Ciasta Sezonowe: Ciasto z truskawkami, warzone z jeżynami, babeczki z owocami, ucierane z porzeczkami i bezą, sernik jogurtowy na zimno, bezy z malinami, tarta z malinami, ciasto pełne śliwek, śliwki pod kruszonką, sernik z kruszonką, sernik z węgierkami, biszkopt z jabłkami, półkruche z jabłkami, placek jabłkowo – gruszkowy, kruche z gruszkami i czekoladą, tarta z gruszkami,
V: Nieco Inaczej: Wytrawne babeczki, chałka 3 kolory,runo leśne, torcik z kiwi, ciasto z cukinią, biszkopt z dżemem z cukinii, ciasto marchewkowe, pączki z ziemniaków, czekoladowe mini serniczki z wiśniami,tiramisu w pucharku, pucharki z musem brzoskwiniowym, tartaletki z musem pomarańczowym, tarta z dynią.
Warto lekturę książki uzupełniać oglądaniem programu „Ewa gotuje”. Pozwala to przyjrzeć się dokładnie jak Pani Ewa przygotowuje ciasta jak unowocześnia tradycyjne przepisy.
Każde ciasto wykonywane jest przez Panią Ewę bardzo starannie. Szczególnie podobały mi się takie jak: pączki, chrust, biszkopt z jabłkami, makowiec, chałka 3 kolory (warkocz z trzech ciast). Jak podkreśla to często autorka - chałkę wystarczy jeść tylko z masłem, by stanowiła pyszną przekąskę.
Pani Ewa podając ciasto do stołu,do każdego swojego wypieku dobiera kolorystykę talerza, zdradza sposoby jak udekorować stół, aby pięknie się prezentował podczas spożywania danego ciasta, delektuje się wykonaną przez siebie słodyczą. Podkreśla często, że jest od słodyczy uzależniona.
Warto zaglądnąć do najnowszej książki Pani Ewy, ponieważ ciasta są proste w wykonaniu. Walorem książki jest czytelna grafika tekstowa poprzez zastosowanie różnokolorowych liter. W przepiękny sposób są ujęte zdjęcia ciast wykonane przez krakowskiego fotografa Grzegorza Kozakiewicza oraz Rafała Ziętarę. Książka ma twardą oprawę, zawiera 200 stron.